Bli bättre på att småprata

Det sägs ibland att säljare är fantastiska på att småprata om allt och inget. Till att börja med är det mest en klyscha, att vara säljare betyder inte att du automatiskt är bra på att småprata. Idag får också fler och fler människor säljande roller utan att vara traditionella säljare. Småprat är en värdefull egenskap som absolut kan hjälpa dig att sälja mer. Här kommer fem tips på hur du blir bättre på att småprata.

Lyssna

Det kan låta konstigt att du skall bli bättre på att lyssna när du skall småprata, men tänk efter! Om du först lyssnar så kan du lättare följa upp vad den andra pratat om. Självfallet gäller detta när samtalet är igång också. Du vill ju inte föra en monolog. Så lyssna lite mer än du pratar.

Ta ögonkontakt

Människor tycker i allmänhet om att bli sedda. Att titta på någon som pratar är egentligen ganska basalt. Ingen lär vilja småprata med någon som stirrar in i vägen eller på sin mobil.  Genom att ta ögonkontakt kan du också läsa av hur personen reagerar på det du pratar om, så du vet om du skall prata mer eller mindre om det.

Le

Ett leende från din sida gör att andra slappnar av och med stor sannolikhet ler tillbaka. Du kommer automatiskt att uppfattas som mer trevlig och alla vill prata med en trevlig person. Så tänk på att le mycket och ofta.

Var okontroversiell

Att börja prata religion, politik eller andra saker där människor kan ha diametralt olika åsikter är inte att rekommendera vid småprat. Risken är stor att det inte blir så mycket prat och blir det prat så kan det lätt uppstå en konflikt. Sådana ämnen kan du spara till människor du känner bättre eller ett sammanhang där det passar. Börja istället prata om okontroversiella saker såsom vädret.

Prata om andra

Det värsta som finns är människor som så snart de får möjlighet börjar prata om sig själva och sedan fortsätter prata om sig själva, bara sig själva. Prata om andra, om gemensamma saker, ställ frågor. Du kommer för eller senare att få en fråga om dig själv. Besvara förstås den, men styr sedan tillbaka samtalet att handla om de andra. Du kommer att upplevas som otroligt mycket mer intressant om du inte pratar om dig själv.

Öva

Enda sättet att bli bättre på något är att öva, så se till att börja öva på att småprata så snart som möjligt.