Att gå i någon annans skor

Forskningen har kommit fram till att en av de viktigaste framgångsfaktorerna när det gäller att komma överens med andra är det som kallas för ”perspektivtagande”. Det innebär att i praktiken att vi har förmåga att sätta oss in i en annan persons perspektiv. Det gäller i försäljning, förhandling och alla andra situationer där vi ska komma överens med någon som tycker annorlunda om något som är viktigt för oss. Observera att det här inte är samma sak som att vi håller med om det den andre säger eller att vi säger jag till den personens förslag. Det betyder bara att vi kan gå några steg in den andres skor.

Kan förändra hela situationen

Att just denna förmåga att se världen från någon annans perspektiv är så viktig beror på att när vi gör detta så påverkar det vårt tänkande, vår attityd och också vårt agerande till att bli mer samarbetsinriktade och mindre fokuserade på de primitiva instinkterna att tävla och vinna. Och forskarna har upptäckt att detta smittar detta av sig på den andre också. Inte konstigt att förmågan att ta någons annans perspektiv kan förändra hela situationen till det bättre.

En enkel men effektiv metod

Hur ska vi då göra för att lyckas med detta? Jo, här kommer en enkel men mycket effektiv metod att göra det på och det är en av de viktigaste förberedelserna du kan göra innan du träffar den du ska komma överens med. Allt du behöver är en penna och ett papper.

Dra sedan ett streck på papperet och skriv på den vänstra sidan vad som är viktigt för dig och på den högra sidan strecket skriver du vad du tror är viktigt för den andre:

Här är hela poängen: När du gör det så är du helt enkelt tvungen att sätta dig in i den andres perspektiv. Du har kickstartat din egen empati och ditt eget perspektivtagande!

Men inte nog med det: Du får här också en överblick över era viktigheter och kan besiktiga hela situationen. Kanske kan du direkt se möjliga ”deals” och områden där ni faktiskt har samma mål.

Låt inte enkelheten i denna metod lura dig. Jag har sett mängder med exempel där den här metoden har förändrat allt till det bättre. Testa detta nästa gång du skall sälja eller förhandla om något så får du se vad som händer när du tagit några steg i den andres skor!

Bli en ännu bättre säljare - Ladda ner Säljarens guide till bättre affärer!